[email protected]

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06 Φεβρουαρίου 2018

Την κάθετη αντίθεσή της στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου σε οικόπεδα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, εξέφρασε ομόφωνα η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.), εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μπει φρένο στη διαδικασία.

Κοινός τόπος, όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης στην οποία εκπροσωπήθηκε η πλειονότητα των επιχειρήσεων-μελών, είναι πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Όπως επισημάνθηκε, από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις πρώτες ύλες που θα επεξεργάζονται οι πέντε μονάδες, τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας, ενώ επιπλέον προκύπτουν και άλλα ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυκλοφορία δεκάδων φορτηγών στη ΒΙ.ΠΕ., τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και την επιβάρυνση που θα υφίστανται καθημερινά όσοι ασκούν δραστηριότητα και εργάζονται εκεί. Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία που εξέφρασαν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο από τυχόν μεταφορά παθογόνων οργανισμών στην αλυσίδα παραγωγής.

Σε πρώτη φάση και με δεδομένο πως δεν έχει υπογραφεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας η απόφαση εγκατάστασης των μονάδων, το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου με επιστολή του στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Β. Μιχελάκη, προκειμένου να του κάνει γνωστή την ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Ο Σύνδεσμος απαιτεί να μη γίνει δεκτή η εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που -κατά πληροφορίες- είναι θετική, αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των υπολοίπων φορέων.

Επίσης, αποφασίστηκε να απευθυνθεί ο Σύνδεσμος με επιστολές στους βουλευτές Ιωαννίνων, για να ζητήσει τη συνδρομή τους στο να αποτραπεί η λειτουργία των μονάδων βιοαερίου. Επιστολή θα σταλεί και στη διοίκηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, προκειμένου να της καταστήσει σαφές πως η διάθεση των οικοπέδων θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Λευτέρης Αραμπατζής θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ζητώντας να ενισχύσει και η διοίκησή του με απόφασή της τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου, καθώς και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, με γνώμονα πως το θέμα άπτεται και της υγείας των εργαζόμενων.

Σε δεύτερη φάση και στην περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αγνοήσει την τεκμηριωμένη εναντίωσή των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., ανάβοντας το πράσινο φως στις μονάδες, αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί κοινή γραμμή πλεύσης με τον Δήμο Ζίτσας και τους φορείς των Τοπικών Κοινοτήτων που επίσης τάσσονται κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο διαμήνυσε και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος βρέθηκε στη γενική συνέλευση και ζήτησε να υπάρχει κοινή διεκδίκηση, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος είχε και στο παρελθόν προσφύγει κατά της αδειοδότησης μονάδας βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.

Τέλος, η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε τη μετονομασία της Ένωσης Βιομηχάνων-Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07 Φεβρουαρίου 2018

ΘΕΜΑ: «Επικείμενη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας 5 μονάδων βιοαερίου στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων».

 

Αξιότιμε Κύριε Εκπρόσωπε μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο,

Το Δ.Σ  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.) και εγώ προσωπικά σας μεταφέρω την κάθετη αντίθεση μας  στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου σε οικόπεδα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, όπως ομόφωνα εκφράστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών μας στις 5 Φεβρουάριου 2018.

Κοινός τόπος, όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης μας είναι πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας.

Σας θυμίζω ότι το θέμα αφορά 150 επιχειρήσεις με 2000 εργαζομένους και έναν κύκλο εργασιών που υπερβαίνει το 1.000.000.000  €(1 δις)

Όπως επισημάνθηκε, από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις πρώτες ύλες που θα επεξεργάζονται οι πέντε μονάδες, τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας.

Επιπλέον προκύπτουν και άλλα ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυκλοφορία δεκάδων φορτηγών στη ΒΙ.ΠΕ., τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και την επιβάρυνση που θα υφίστανται καθημερινά όσοι ασκούν δραστηριότητα και εργάζονται εκεί. Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία που εξέφρασαν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο από τυχόν μεταφορά παθογόνων οργανισμών στην αλυσίδα παραγωγής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης κατά τον σχηματισμό της κρίσης – εισηγήσεώς του, αγνόησε παντελώς τις ανωτέρω  αρνητικές γνωμοδοτήσεις!!

            Ως εκ τούτου, (με δεδομένο ότι ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας), απευθυνόμενοι σ’ εσάς σας καλούμε όπως άμεσα μας συνδράμετε  με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφασίσει αρνητικά επί του εν επικεφαλίδι θέματος.


Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Λευτέρης Χ. Αραμπατζής

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Δ:    ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων,

ΤΚ:  45500 Ιωάννινα, ΤΘ:  251

Τ:    +30 2651057670

F:    +30 2651057671

E:    [email protected]

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07 Μαρτίου 2018

Αντίθετο το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στην προοπτική ταυτόχρονης εγκατάστασης και λειτουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα που προέκυψε, συζητήθηκε ως θέμα στην τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό Αίτημα του του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Κατά την παραπάνω Συνεδρίαση υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Ελευθέριο Αραμπατζή για τους λόγους για τους οποίους, μια τέτοια δραστηριότητα είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Αποτύπωσε  τα περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – ζητήματα που προκύπτουν, σε σχέση με τις πρώτες ύλες που θα επεξεργάζονται οι πέντε μονάδες, τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων, όπως, άλλωστε, προκύπτουν και από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και διαλογική συζήτηση.

Τελικά, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει την αρνητική του θέση στην εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στην πολιτική διάσταση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί σε ανώτερο επίπεδο, δίχως αυτό να σημαίνει, ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι ενάντιο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, ούτε αντιτίθεται συλλήβδην στη δημιουργία μονάδων βιοαερίου. Ωστόσο, πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος,  και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που ήδη αναπτύσσεται.

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος        Ιωάννης Μήτσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13 Μαρτίου 2018

Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε μια πιο σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με την επαπειλούμενη εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής ισχύος 10 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

    Προφανώς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος.

    Διαφορετικά δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή.

    Αυτό ισχύει και για εμάς. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.) θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο να πείσει για το ότι η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια.

    Η αλήθεια είναι πως  σε όσες περιπτώσεις είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας κερδίσαμε συμμάχους. Το αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του Νομού, αλλά και η σαφής αρνητική θέση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που σημειώνει σε απόφασή του πως δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος  και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Ωστόσο, αυτό που θεωρείται πλέον επιβεβλημένο, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε εξέλιξη στη διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας.

    Από τη στιγμή που ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος κάνει γνωστό -στην απάντησή του στην από 29/1/2018 ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Κων/νου Τασούλα- πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» των διαδικασιών. Το επιβάλλουν οι συνθήκες και το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από αρχικό στάδιο, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.

    Θέση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19 Μαρτίου 2018

Μετά την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το προφανές ήταν να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή.

Δυστυχώς, αντί του προφανούς, υπερίσχυσε το αδιαφανές και το «ύποπτο». Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης υπέγραψε την  απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις πέντε μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 10 MW,  κάνοντας δεκτή την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που αγνόησε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ζίτσας και του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδος.

Σε συντονισμό με τον δήμο Ζίτσας, θα προχωρήσουμε άμεσα σε ενδικοφανή προσφυγή για την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης απόφασης. Παράλληλα, άμεσα ενημερώσαμε για την εξέλιξη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και του βουλευτές του νομού, αναμένοντας από την πλευρά τους να παρέμβουν σε πολιτικό επίπεδο.

Δηλώνουμε σε κάθε τόνο πως δε θα επιτρέψουμε μια Βιομηχανική Περιοχή, με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητα να προσελκύσει νέες και δυναμικές επιχειρήσεις, να μετατραπεί  σε μια τεράστια χωματερή κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων, που είναι προφανές πως θα μεταφέρονται από άλλες περιοχές. Η αντίδραση μας θα είναι άμεση, συντονισμένη και αμείλικτη.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01 Απριλίου 2018

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ    ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΝΤΕ(5) ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ  10MW

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο σύνδεσμος μας αριθμεί 140 ενεργά μέλη με 2000 απασχολουμένους, και 40 από τα μέλη μας είναι επιχειρήσεις  τροφίμων. Είναι δεδομένο ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων, όντας οι ίδιοι επενδυτές, στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους με στόχο την «Βιώσιμη Ανάπτυξη», την δική μας αλλά και του τόπου μας.

Στα στενά πλαίσια της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, κάθε νέα επένδυση και εγκατάσταση νέου μέλους μας δυναμώνει αλλά και μειώνει αναλογικά τις δυσβάσταχτες κοινόχρηστες δαπάνες μας.

Γιατί πήραμε όμως ομόφωνα, στην γενική συνέλευση (5/2/18), αρνητική θέση στην εγκατάσταση των ανωτέρω 5 μονάδων βιοαερίου; 

Ακολουθούν επιγραμματικά οι λόγοι:

  1. Οι 5 μονάδες ισχύος 2MW με κατάταξη Α2 είναι «κατάτμηση» μιας μονάδας 10MW με κατάταξη Α1 (οι πέντε επενδυτές εκπροσωπούνται από τα ίδια πρόσωπα-Πετρόχειλος-KIEFER- και έχουν ίδια διεύθυνση έδρας, τα δε οικόπεδα στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων είναι όμορα τα 3 και τα 2!!!). Η κατάταξη «ακυρώνεται» διότι δεν λαμβάνει υπόψη το κριτήριο στο  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 του Ν4014/2011 όπως αυτό τροποποιήθηκε στο ΦΕΚ Ν 988/21 Μαρτίου 2018 που ρητά αναφέρει για εξέταση σωρευτικής δράσης  με άλλα έργα… υφιστάμενα ή εγκεκριμένα (θεωρώ ότι ο νομοθέτης περιλαμβάνει και τα υπό έγκριση συγχρόνως έργα…).
  2. Στον ίδιο νόμο 4014/2011 και στο άρθρο 20 παράγραφος 2.α αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να γίνουν προληπτικές επιθεωρήσεις από αρμόδια όργανα της αδειοδοτούσας αρχής (Α.Δ.Η.Δ.Μ.). Ο συντονιστής της ΑΔΗΔΜ κος Μιχελάκης παραδέχεται σε έγγραφο του προς το ΥΠΕΝ (6/2/18) ότι προέκυψαν δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης.

Αν υπήρχαν αυτοί οι έλεγχοι θα έδειχναν:

  • Τα οικόπεδα είναι όμορα και γειτνιάζουν σε υπερευαίσθητες βιομηχανίες τροφίμων (ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ- ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ- ΒΙΚΟΣ – ΖΑΓΟΡΙ) που με το παραμικρό μικροβιακό φορτίο κλείνουν!!!
  • Οι πρώτες ύλες (350.000 τόνοι) δεν υπάρχουν σε όλη την Ήπειρο, αλλά και αυτές που υπάρχουν (κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ– κοτόπουλα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ) δεν διατίθενται στην KIEFER διότι απλά οι ίδιοι που έχουν την Α ύλη προχωρούν άμεσα σε κατάλληλες επενδύσεις… (ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ (0,5 – 1 MW) ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!! Κατά τα πρότυπα της ΕΕ.
  • Ο μεγαλύτερος παραγωγός τυρόγαλου στην χώρα η ΔΩΔΩΝΗ (24,000 τόνοι), το επεξεργάζεται άριστα παράγοντας σχετικά τυριά (ανθότυρο, μυζήθρα…) και το απόγαλο που μένει μεταφέρεται στις ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ για παραγωγή πρωτεΐνης και λακτόζης για παιδικές τροφές κλπ (!! Τόσο ευαίσθητη είναι η ΒΙΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).
  • Στις 6 Μαρτίου 2018 ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος ζήτησε από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ την ανάκληση 4 ΑΕΠΟ, και μεταξύ των λόγων αναφέρει και το κρίσιμο «ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ»!!. Στα Ιωάννινα οι 75.000 τόνοι κοπριές χοίρων δεν υπάρχουν και αυτές έχουν 6% στερεό. Άρα θα μεταφέρουμε 94% νερό από άλλες περιοχές!!! Ενώ αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της κουτσουλιάς κοτόπουλου (που θα λυθεί από ντόπιους παραγωγούς..) μεταφέρουμε ελάχιστο νερό αφού οι κουτσουλιές δεν είναι υδαρείς.!!!.
  • Τα 30,000στρέμματα που αναφέρονται ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις «πρόθυμες να δεχτούν» τις 300,000 τόνους στερεό και κυρίως υγρό υπόλειμμα, περιλαμβάνουν σπίτια, πτηνοτροφεία, κανάλια, δρόμους, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ Π.Ο.Π. ΖΙΤΣΑ!!!, και είναι πλημυρισμένες από τον Νοέμβριο εως τον Μάρτιο κάθε χρόνο (ΚΑΜΠΟΣ ΛΑΨΙΣΤΑΣ). Επιπλέον οι ιδιοκτήτες είναι αρνητικοί στην διάθεση των αγρών που απομένουν.

 

  1. Το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στην ΒΙΠΕ είναι κορεσμένο και για αυτό δεσμεύτηκε ο κ. Χαρίτσης με πόρους από Ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνει νέος υποσταθμός από ΜΕΣΗ σε ΥΨΗΛΗ τάση προϋπολογισμού 1,5 εκ. €. Έτσι θα μπορούμε όλοι οι εγκατεστημένοι από επενδύσεις σε ΑΠΕ Φ/Β, net metering, να παράγουμε και να διαθέτουμε το δικό μας ρεύμα!!! Αυτός είναι και ο λόγος που η KIEFER προχώρησε σε αυτό το «τέρας» των 10 MW για να μπορεί να «αντέξει» την επιπλέον επένδυση του υποσταθμού.
  2. Η απασχόληση που τόσο έχει ανάγκη η ‘Ήπειρος με τις εν λόγω επενδύσεις θα αυξηθεί κατά 10 άτομα όσες και οι θέσεις που ανοίγουν!!! (2 ανά μονάδα!!)

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Είναι μέγιστη τιμή  να εκπροσωπούμε  140 επιχειρήσεις «ριζωμένες» σε αυτό τον όμορφο και ηρωικό τόπο, που δεν βάζουν «σημαίες ευκαιρίας» και φεύγουν!!!

Μην μας διώχνετε με λάθος αποφάσεις επιτρέποντας  λάθος επενδύσεις  και  ασύμβατες με τις ευαίσθητες δραστηριότητες μας .

Ανακαλέστε τις  5 ΑΕΠΟ άμεσα και ανέξοδα…

Δεν χρειάζεται η Δικαστική εξουσία να επιλύει τα προφανή!!!

                                                                                                                           

Με τιμή

 Λευτέρης Αραμπατζής

 Πρόεδρος   Δ.Σ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13 Απριλίου 2018

Ο ΣΕΒΙΠΙ κατέθεσε ήδη χθες ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας πέντε (5) Ειδικές Διοικητικές Προσφυγές για την ακύρωση και αναστολή ισχύος και εκτέλεσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Α.Δ.Η.Δ.Μ.) για την εγκατάσταση και λειτουργία των πέντε (5) μονάδων βιοαερίου.

Επίσης την Δευτέρα θα κατατεθεί αντίστοιχη Προσφυγή στην Α.Δ.Η.Δ.Μ. από ομάδα εγκατεστημένων μαζί με τον ΣΕΒΙΠΙ.

Εξάλλου ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ Λευτέρης Αραμπατζής ταξίδεψε χθες στην Αθήνα σε προγραμματισμένη συνάντηση και αμοιβαία ενημέρωση με τον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Σωκράτη Φάμελλο.

Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης και δύο εκπρόσωποι των εταιρειών τροφίμων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Αν και η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα, το μόνο που διαφάνηκε ήταν πόσο μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι τα Ιωάννινα!!!

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης ότι σε οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ  & ΒΙΟΠΑ) θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέτοιων μονάδων και δεν έδειξε να κατανοεί την θέση μας ότι τέτοια «τέρατα» θα μας κλείσουν πριν καταλάβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί την περιβαλλοντική «ΒΟΜΒΑ» που μας περιμένει.

 

Στην Αθήνα δείχνουν να «βολεύονται» με το ρομαντικό: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΟΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ… ΟΛΑ Ο.Κ.»

 

Στα Ιωάννινα όμως που ζούμε, αναπνέουμε, δουλεύουμε και πληρώνουμε τους φόρους μας απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας να εκπροσωπήσουν εμάς και να  επιβάλλουν, στα πλαίσια της εξουσίας που τους δίνουμε κάθε  4 χρόνια, την επικράτηση της δικής μας επιβίωσης και όχι των καιροσκόπων.

Αν δεν το κάνουν θα μας εκθέσουν και θα εκτεθούν!!!

Ακόμα και τότε, είμαστε βέβαιοι ότι  η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10 Μαϊου 2018

ΘΕΜΑ:     ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 ΜΟΝΑΔΩΝ (Ισχύος 10MW) στην ΒΙΠΕ

ΠΡΟΣ:       ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ

 Κύριοι,

‘Όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε εργαζόμενοι στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων και με πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων μας αλλά και των υποχρεώσεων μας ως Έλληνες Πολίτες σας δηλώνουμε τα παρακάτω:

 

  • Ενημερωθήκαμε πλήρως και αρμοδίως για τις συνέπειες, καλές και κακές της επικείμενης εγκατάστασης 5 μονάδων Βιοαερίου στην Βιομηχανική μας Περιοχή συνολικής ισχύος 10 MW που θα επεξεργάζονται ετησίως 350.000 τόνους πρώτες ύλες (κυρίως κοπριές με προσθήκη τυρόγαλου και λίγα ενσιρώματα αραβοσίτου) και θα πρέπει να διαθέσουν ως υπόλειμμα 300.000 τόνους ετησίως.
  • Ζούμε και αναπνέουμε στην Βιομηχανική Περιοχή το ένα τρίτο (1/3) της ζωής μας.
  • Η ποιότητα αλλά και η υγεία αυτής της ζωής μας κινδυνεύει.
  • Το μέλλον των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουμε κινδυνεύει.
  • Το μέλλον και η ευημερία των οικογενειών μας κινδυνεύει.
  • Ως εκ τούτου είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε αδειοδότηση των εν λόγω μονάδων.
  • Ζητούμε την ακύρωση της οποιαδήποτε άδειας έχει δοθεί.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12 Φεβρουαρίου 2019

 

Άντεξαν στα χρόνια της κρίσης. 141 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων, έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα, όπως τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τους και τώρα ελπίζουν ότι θα δουν φως! Μηνύματα αισιοδοξίας λοιπόν για ένα καλύτερο τοπίο στην επιχειρηματικότητα ήταν αυτά που συνόδευσαν την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών και φορέων της περιοχής. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Λευτέρης Αραμπατζής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά, που οι επιχειρήσεις θα δούνε φως. «Είμαστε εδώ 141 ενεργές επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια δώσαμε έναν τιτάνιο αγώνα να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε. Θέλω να πιστεύω ότι τελειώνουν τα πέτρινα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στην επιχειρηματικότητα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν πολιτική συναίνεση και σταθερότητα, ώστε, σε συνδυασμό με μια υγιή επιχειρηματικότητα, να υπάρξει ευημερία. Παράλληλα, σημείωσε πως βασικό θέμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι και η ύπαρξη ρευστότητας.

 

Μιλώντας ειδικότερα για τα ζητήματα της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει μία ανταποδοτικότητα σε σχέση με τα χρήματα, που καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν είτε ως κοινόχρηστα στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, είτε ως ανταποδοτικά τέλη στον δήμο Ζίτσας. «Θέλουμε να βλέπουμε τα χρήματά μας να πιάνουν τόπο», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της μείωσης των τελών από την αρχή του χρόνου. Δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει και μια αναφορά στο θέμα των μονάδων βιοαερίου, με την προοπτική εγκατάστασής του να έχει απομακρυνθεί, καθώς τα τρία από τα πέντε οικόπεδα, που είχαν αρχικά δεσμευτεί, πλέον αγοράστηκαν για να προχωρήσουν άλλες επενδύσεις.

 

«Ήρωες» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος όσους επενδύουν και προσπαθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή είναι δίπλα στο επιχειρείν. Μιλώντας για τη μείωση των τελών, την απέδωσε στην συμμετοχή και των ίδιων των επιχειρηματιών στη διαδικασία εξορθολογισμού με την καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών, αφήνοντας και ένα παράθυρο για επιπλέον μειώσεις μελλοντικά. «Βάλατε και εσείς ένα λιθαράκι και αν συνεχιστεί η προσπάθεια, να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει και νέα μείωση τελών», σημείωσε. Τέλος, κάλεσε όλους τους εγκατεστημένους στη ΒΙ.ΠΕ. να αγωνιστούν μαζί με τον δήμο Ζίτσας για τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού. «Δε νοείται ΒΙ.ΠΕ. που δεν έχει διέξοδο σε λιμάνι, δε νοείται ΒΙ.ΠΕ. χωρίς κόμβο στην είσοδό της», κατέληξε.

 

 

Κάλεσμα πιο ενεργούς συμμετοχής στις δράσεις εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων απεύθυνε ο πρόεδρός του Γιάννης Μήτσης, λέγοντας πως το Επιμελητήριο έχει ανοιχτή την πόρτα του. «Οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. αποτελούν ένα ζωντανό και ελπιδοφόρο κύτταρο της οικονομίας και πρέπει και το κράτος να της συνδράμει. Θέλουμε η επιχειρηματικότητα στην περιοχή να ανέβει επίπεδο», υπογράμμισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και η τοπική υπεύθυνος της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. Ντίνα Τσιότα, λέγοντας πως ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ θετική εμφανίστηκε στο αίτημα ενός διαλόγου πάνω σε θέματα συνεργειών και ανταποδοτικότητας.

 

Τέλος, η Υποδιοικητής του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αναστασία Κόλια ανέφερε πως υπάρχει μια άριστη συνεργασία και ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα πυροπροστασίας εντός των επιχειρήσεών τους, αλλά και στα όρια ευθύνης τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ζίτσας Φώτης Ράρρας, ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Γάτσιος και εκπρόσωπος της 5ης ΕΜΑΚ, που, όπως και ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός, έχουν τις εγκαταστάσεις τους εντός της ΒΙ.ΠΕ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03 Απριλίου 2019

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, σήμερα θρηνεί τον ξαφνικό Θάνατο του ξεχωριστού μέλους του κου  Θεόδωρου Νιτσιάκου.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ήταν ένα  «φαινόμενο»  Έλληνα Επιχειρηματία, ευφυής,  δυναμικός , μεθοδικός, ακούραστος με όραμα και γνώσεις.

Ο Σύνδεσμος μας είναι φτωχότερος σήμερα, Η Βιομηχανία όχι μόνον στην Ήπειρο αλλά σε όλη την Ελλάδα είναι φτωχότερη σήμερα. Ο τουρισμός μας είναι φτωχότερος σήμερα.

Η κοινωνία μας είναι φτωχότερη σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΠΙ και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια των εκατοντάδων εργαζομένων στον ΟΜΙΛΟ ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ.

 

 

                                                                                                                

                                                                                                                             Με τιμή

                                                                                                                    Λευτέρης Αραμπατζής

                                                                                                                         Πρόεδρος   Δ.Σ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31 Ιανουαρίου 2020

Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούμε να εκλάβουμε το ότι υπάρχουν έστω και σκέψεις για νέες μελέτες για τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού, που προβλέπουν μάλιστα δίιχνο δρόμο. Ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ιόνια Οδό και διαβεβαιώνεται ότι είναι ώριμο μελετητικά, θα είναι τραγικό λάθος να ξεκινήσει ουσιαστικά να μελετάται από την αρχή, μόνο και μόνο για να ελαττωθεί ο προϋπολογισμός του, θυσιάζοντας τις ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής.

Για εμάς τους εγκατεστημένους στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά είναι έργο ζωτικής σημασίας, καθώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μία ΒΙ.ΠΕ. να μην έχει διέξοδο σε αυτοκινητόδρομο και λιμάνι, όπως συμβαίνει σήμερα. Η άποψη ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι θέση των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, δε μας καθησυχάζει. Ζητάμε εδώ και τώρα να υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση του σχεδιασμού του δρόμου ως έχει μελετηθεί, αλλά και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του.

Δε χωρούν εκπτώσεις σε έργα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Με τιμή

Λευτέρης Αραμπατζής

Πρόεδρος Δ.Σ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12 Φεβρουαρίου 2020

Με την ευχή το 2020 να είναι έτος ανταπόδοσης απ’ όλους προς όλους, συνοδεύτηκε η κοπή της πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε
στα γραφεία του Συνδέσμου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γιώργος Λώλης και Ζίτσας Γιώργος Ράδος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης και δεκάδες εγκατεστημένοι στη ΒΙ.ΠΕ. επιχειρηματίες, ενώ χαιρετισμό έστειλε η βουλευτής Μαρία Κεφάλα.
Ιδιαίτερη σημασίας, βέβαια, ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. Αθανάσιου Ψαθά και άλλων στελεχών της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που είχαν νωρίτερα συνεργασία με το Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους επιχειρηματίες.
Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. θα είναι δίπλα στους επιχειρηματίες, έδωσε ο κ. Ψαθάς κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (φύλαξη, ηλεκτροφωτισμός, διαχείριση αδέσποτων κ.ά). «Θέλουμε πολλά πράγματα να γίνουν, αλλά πολλές φορές υπάρχει η ατομική αντίδραση. Πρέπει όλοι να δούμε το γενικότερο καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά, θίγοντας και το ζήτημα της συνέπειας των εγκατεστημένων προς την εταιρεία όσον αφορά τις εισφορές τους. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΙ Λευτέρης Αραμπατζής, με μια αναφορά αρχικά στην απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου. Εν συνεχεία, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2020, παρά την παγκόσμια
ανησυχία που προκαλεί ο κορονοϊός, η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή και το προσφυγικό. «Σίγουρα, περιμέναμε να ξεκινήσει καλύτερα η χρονιά, λόγω της καλύτερης ψυχολογίας στην αγορά, που δημιούργησε το ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που απασχολούν τους εγκατεστημένους στη ΒΙ.ΠΕ., όπως η μη ύπαρξη πρόσβασης σε λιμάνι και αυτοκινητόδρομο, λόγω της εκκρεμότητας με τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού, και το κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΗ, που δεν επιτρέπει στις εταιρείες να παράγουν ρεύμα.
«Θέλουμε το 2020 να υπάρχει μια ανταπόδοση σε όλα. Και από την πλευρά του κράτους και της αυτοδιοίκησης να υπάρχει ανταπόδοση των φόρων και των τελών που καταβάλλουμε, και από την πλευρά των επιχειρήσεων να υπάρχει ανταπόδοση προς τους εργαζόμενους, αλλά και την κοινωνία», κατέληξε ο κ.Αραμπατζής.
Στη θετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «άλλαξε ο αέρας στην αγορά». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και προβλήματα, όπως για παράδειγμα υφίστανται σοβαρές εκκρεμότητες στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες, συμφώνησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός μέχρι την Κακαβιά, αλλά υπογράμμισε και τη σημασία ολοκλήρωσης του Ε-65, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει πολλά περισσότερα ακόμη και από την Εγνατία Οδό. Στο θέμα της Ιόνιας Οδού εστίασε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΠΙ ότι δεν υπάρχει ΒΙ.ΠΕ. χωρίς αυτοκινητόδρομο και πρόσβαση σε λιμάνι, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης δημοπράτησης. «Αν δεν είμαστε όλοι μαζί στη διεκδίκηση της επέκτασης της Ιόνιας, θα γίνει… αιώνια», ανέφερε. Ζήτησε, παράλληλα, να θεωρείται ο δήμος Ζίτσας συνοδοιπόρος της ΒΙ.ΠΕ. και να γνωρίζει ό,τι συμβαίνει, κάτι που δεν έγινε πρόσφατα, όταν προέκυψε θέμα εγκατάστασης δομής προσφύγων σε βιομηχανικό κτίριο εντός της ΒΙ.ΠΕ.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Λώλης χαρακτήρισε τη ΒΙ.ΠΕ. «κύτταρο της τοπικής οικονομίας»
και ευχήθηκε μια παραγωγική χρονιά.

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27 Μαρτίου 2020

Άρθρο της Γ. Χαλάτση στον «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ» 

Την αναγκαιότητα να διοχετευτούν άμεσα χρήματα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για να ξεπεραστεί, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, η κρίση που επέφερε στο επίπεδο της οικονομίας η επιδημία του κορωνοϊού, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων Λευτέρης Αραμπατζής.

 

Αν και η αρχική αντίδραση στα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς,ένια πως δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες επιπτώσεις αυτής της κρίσης, που έρχεται μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αραμπατζής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη που αφορά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΚΤ προχωρά ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι διατηρείται το «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ και το οποίο μπορεί να διοχετευθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και όχι στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Απαραίτητηπροϋπόθεση είναι τα χρήματα αυτά να «πέσουν»απευθείας στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, που χαρακτήρισε ορθότατη τη ρήτραδιατήρησης των θέσεων εργασίας στα μέτρα που ανακοινώνονται.

«Κακά τα ψέματα. Εθελοτυφλούμε αν πιστεύουμε εμείς οι επιχειρηματίες ότι μπορούμε να ευημερούμε ή να πάρουμε χρήματα και να είμαστε μια χαρά, αν αυτά δεν τα διοχετεύσουμε στους εργαζόμενους και συνολικά την κοινωνία.Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διαφυλαχθούν, ακόμα και σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές και θα μείνουν ακόμη και ένα και δύο και τρεις μήνες. Φυσικά το κόστος, επειδή δεν μπορεί να το σηκώσει ο επιχειρηματίας, θα το σηκώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δια μέσου αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές τράπεζες», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε το 2008, αλλά με τα χρήματα αντί για την πραγματική οικονομία, να οδηγούνται στη «φούσκα» του χρηματιστηρίου.

«Αυτός ο φόβος δεν υπάρχει σήμερα. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προσέξουμε να πέσουν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, στην κατανάλωση αγαθών. Δεν είναι λύση να κάνουμε τον εργαζόμενο άνεργο και να μη βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, γιατί μετά θα δίνουμε τα ίδια χρήματα στο ταμείο ανεργίας και στα συσσίτια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως τα μέτρα στήριξης πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. «Είναι λάθος να λέγεται ότι επλήγη ο τάδε ΚΑΔ ή ο δείνα. Όταν κλείνει ένα εστιατόριο, κλείνει όλη η εφοδιαστική αλυσίδα», σημείωσε και πρόσθεσε πως και στις επιχειρήσεις της περιοχής υπάρχουν κάποιες που –προσωρινά-είδαν αύξηση των πωλήσεων, όπως είναι οι εταιρίες εμφιάλωσης νερού.

«Όμως αυτό δε σημαίνει κάτι.Αυτή η αύξηση είναι προσωρινή.Ακόμη και αυτές οι εταιρίες, με κλειστά όλα τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, με μηδέν τουρισμό, θα έχουν σίγουρα τεράστια μείωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως το ίδιο για παράδειγμα συμβαίνει με επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού κλινοσκεπασμάτων ξενοδοχείων, που έχουν παραμείνει ανοιχτές, αλλά χωρίς αντικείμενο.

«Οι συνέπειες είναι πολλαπλασιαστικές, όλη η οικονομία θα έχει ένα τεράστιο θέμα γι’ αυτό και η λύση είναι να πέσουν χρήματα απευθείας στις επιχειρήσεις, να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Να έχουμε ένα pause,αλλά όχι μια διακοπή, που θα πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση από την αρχή. Ας τη θεωρήσουμε σαν μια μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο χειμερίας νάρκης, αλλά που θα πρέπει ο καθένας να είναι ετοιμοπόλεμος μόλις περάσει αυτή η περίοδος. Όταν αρθούν οι περιορισμοί, να βγει ο κόσμος και να έχει χρήματα να ξοδέψει. Αυτός είναι ο κύκλος της οικονομίας», σημείωσε.

Για τον λόγο αυτό, ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που προηγήθηκε δε διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, θα πρέπει η οικονομική στήριξη να υπάρξει άμεσα. «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε τα μέτρα σήμερα, όχι σε δύο – τρεις εβδομάδες. Πρέπει να αρχίσουν να φτάνουν χρήματα στις επιχειρήσεις, συνδυασμένα πάντα με τη διατήρηση της απασχόλησης», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Αραμπατζής, αν και προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως είναι θετικό ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού, μεγαλύτερο αναλογικά με άλλες χώρες, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς παραμένει οικονομικά «ενεργό».

«Για εμένα, για τις επιχειρήσεις που δεν είμαστε δημόσιο, “στοίχημα” είναι οδικός μου υπάλληλος να αισθανθεί ότι έχει την ίδια σιγουριά που έχει και ο δημόσιος υπάλληλος. Αυτό θα το βλέπετε όσο θα φεύγει η κρίση και κάποια στιγμή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα προτιμούν να είναι ιδιωτικοί παρά δημόσιοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14 Ιουλίου 2021

Μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλον τον πλανήτη.
Μετά την απαγόρευση του αυτονόητου: … «να ανταμώσουμε και να τα πούμε».
Επιτέλους στις 23 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΙΠΙ και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου .
Με ρεκόρ συμμετοχής των μελών μας, εκλέχτηκε το νέο μας Δ.Σ. το οποίο στις 29 Ιουνίου, μετά από ψηφοφορία, συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Αραμπατζής Λευτέρης
Αντιπρόεδρος: Τέρτσης Μάρκος-Μάκης
Γραμματέας: Καλατζόγλου Πέτρος
Ταμίας: Μέκαλη Δήμητρα
Μέλος: Νούσιας Δημήτρης

Αναπληρωματικά μέλη:
Γκαραμπίνας Χρήστος
Ζαφείρης Βασίλης

Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί τα μέλη του Συνδέσμου μας, για τη συμμετοχή τους και δεσμεύεται να φανεί αντάξιο της εμπιστοσύνης τους.
Δεσμεύεται να προασπίζει τα συμφέροντά τους και να διεκδικεί, αδιάλειπτα, την βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων.

Με τιμή,
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΠΙ

en_GBEnglish